Monday, 6 Apr 2020

Novi radarski sistem velikog dometa na Zlatiboru!

Dvadeset godina nakon NATO agresije mi još uvek popravljamo svoje borbene i operativne sposobnosti i još uvek obnavljamo ono što je bilo uništeno kako bismo mogli da odgovorimo na sve izazove i sve zadatke, kaže ministar odbrane Aleksandar Vulin.

– Ovde, na radarskom položaju Zlatibor mi radimo na obnovi naših sposobnosti, iako smo, naravno svih ovih godina bili u stanju da čuvamo vazdušni prostor i bezbednost i suverenitet naše zemlje, ali stvari moraju da se poprave i unaprede – dodao je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je danas obišao jednu od jedinica vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja u rejonu Zlatibora sa zamenikom komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane brigadim generalom Željkom Bilićem.

Ministar odbrane je najavio da će do kraja godine, na radarskom položaju Zlatibor, biti postavljen novi radarski sistem velikog dometa.

– Moći ćemo daleko bolje i efikasnije da osmatramo svoje nebo i svoju teritoriju i da radimo ono za šta smo ovde zadejstvovani. Tokom NATO agresije, 126. brigade VOJIN dobila je Orden Narodnog heroja, ovo su heroji i njihovi naslednici, a na nama je da ih opremimo i omogućimo im da nastave da rade ono u čemu su najbolji – da čuvaju naše nebo i čuvaju našu zemlju. Do kraja godine, na radarskom položaju Zlatibor biće ponovo zadejstvovan radar velikog dometa i naša zemlja biće još sigurnija i još stabilnija – poručio je ministar Vulin.

MINISTAR VULIN: Novi radarski sistem velikog dometa na Zlatiboru do kraja godine!

Nakon referisanja komandanta 126. brigade VOJIN pukovnika Aleksandra Dučića, ministar je obišao objekte za smeštaj radara i operativno-pokazivačku kabinu.

Komandir čete kapetan Milan Zdravković istakao je da je jedinica u neprekidnom operativnom radu u okviru stalno zadejstvovanih snaga za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora Republike Srbije.

– Osim osnovnog zadatka, jedinica takođe vrši navođenje borbene avijacije u lovačkoj nameni, kao i pomoć vazduhoplovima kada je potrebno. Specifičnost ove jedinice je rad u složenim vremenskim uslovima – naglasio je kapetan Zdravković.

Kada je reč o osposobljenosti jedinice, on ističe da je na visokom nivou, kao i da se intenzivno radi na obučavanju radarskih tehničara za uvođenje novog radarskog sistema.

Na radarskom položaju je i vodnik Vidomir Arsenijević, tehničar za računare u odeljenju automatizacije.

– Zadužen sam za održavanje radarsko-računarskih sredstava u okviru operativo-pokazivačke kabine u sastavu radarskog sistema. Trudimo se da tehnika bude 24 časa ispravna, 365 dana u godini, kao što i jeste – naglasio je vodnik Arsenijević.

Zona odgovornosti brigade je kompletan vazdušni prostor Republike Srbije, a podatke o situaciji u vazdušnom prostoru distribuira svim korisnicima u sistemu odbrane.

Izvor: mod.gov.rs

Foto: mod.gov.rs

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Potrebna polja su označena *