Monday, 6 Apr 2020

Vladika Joanikije ponovo pretresen od strane MUP CG

Crnogorska policija ponovo je pretresala vozilo episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija na graničnom prelazu Dobrakovo po njegovom povratku u Crnu Goru iz Beograda, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Vladika je tražio nalog, na šta su mu službenici policije rekli da imaju nalog, koji nisu pokazali, kao i da mogu da mu daju zapisnik o pretresu, koji su i dali nakon dužeg čekanja, oko 40 minuta, navodi se na sajtu Mitropolije.

Episkop Joanikije je rekao da su ovakvi postupci policije vid pritiska na sveštenstvo da se odustane od dalje borbe za verska prava u Crnoj Gori, što zapravo znači da je svako ko se bori za svoja prava u Crnoj Gori označen kao neprijatelj države.

To je, dodao je vladika, svojstveno autokratiji, a ne demokratiji.

Zapisnik policije

„Razumem da policija treba da radi svoj posao i jasno mi je da kod samih policajaca, koji su vršili pretres, nije bilo zle volje, ali mi nije jasno zbog čega sam sumnjiv policiji i zbog čega se na meni primenjuje ovo pravilo Zakona“, kazao je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

U zapisniku koji je policija uručila stoji:

„Pretresanje je izvršeno bez naredbe suda na osnovu Člana 33 Stav 2 Zakona o graničnoj kontroli, jer postoje osnovi sumnje o posedovanju zabranjenih stvari koje ima kod sebe ili u saobraćajnom sredstvu“.

Podsetimo, vladika Joanikije boravio je u Beogradu u petak kada mu je u Vukovoj zadužbini uručena „Povelja Prosvjete“ koja se uručuje za doprinos u očuvanju srpskog identiteta i sabornosti srpskog naroda. 

Foto: Mitropolija crnogorsko- primorska

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Potrebna polja su označena *