Sunday, 9 Aug 2020

CIA: Rusija jedna od glavnih prenji

U novoj strategiji kontraobaveštajne službe SAD za peeriod od 2020. do 2022. godine formulisano je pet zadataka, a na prvom mestu se nalazi Rusija, zajedno sa Kinom, kao jedna od najvećih pretnji, prenose mediji.

„Broj igrača koji ciljaju SAD je u porastu. Rusija i Kina su aktivne po celom svetu i koriste sve više instrumenata nacionalne moći protiv SAD i raspolažu širokm spektrom savremenih obaveštajnih mogućnosti“, navodi se u dokumentu.

Pored Rusije i Kine u strategiji su označene i druge zemlje koje predstavljaju pretnju za SAD, a to su Kuba, Iran, Severna Koreja, kao i organizacije poput Hezbolaha, DAEŠ-a i Al Kaide.

Pored obaeštajnih mogućnosti, u strategiji su navedene i druga sredstva koja su u opticaju, a to su korišćenje biometrijskih uređaja, fotografija visoke rezolucije, naprednih mehanizama kodiranja i praćenja, kao i analiza informacija.

Te tehnologije omogućile su suparnicima SAD da koriste tu informaciju kao strateški resurs za ispunjavanje ciljeva u sferi ekonomske bezbednosti i vršenja pritisaka na konkurenciju, dodaje se.

Kao glavni ciljevi tih obaveštajnih službi izdvojena su američka ministarstva i druge vežne institucije, laboratorije, finansijski sektor, kao i određena industrijska postrojenja.

Pored toga, naglašeno je i da je javno mnjenje u SAD postalo objekat stranog uticaja.

S tim u vezi formulisano je pet ciljeva kontraobaveštajne službe SAD – da se zaštiti kritiči važna infrastruktura, da se smanji nivo pretnji, da se pruži otpor eksploataciji američke ekonomije, da se zaštiti demokratija od spoljnog uticaja i da se osigura zaštita u sajber prostoru od stranih obaveštajnih službi.

Foto: Printscreen Youtube

Komentariši ovu objavu