Wednesday, 8 Apr 2020

Kurti i Merkel: Bez učešća SAD u dijalogu!

Nemačka kancelarka Angela Merkel i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saglasili su se da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da se vodi uz posredovanje Evropske unije, a bez učešća SAD, piše prištinski Zeri.

Portal navodi da su se saglasili da dijalog treba da ostane pod okriljem EU u trenutku kad „administracija Donalda Trampa otvoreno zagovara ideju o razmeni teritorija“. Sagovornici su ocenili da SAD pokušavaju da preuzmu vodeću ulogu u dijalogu „dveju susednih država o mogućem sporazumu iako Srbija odbija da prizna Kosovo u postojećim granicama“.

Inače, u zajedničkom saopštenju kabineta nemačke kancelarke i tzv. vlade Kosova navodi se da su njih dvoje razgovarali i o taksi za robu iz Srbije i BiH koju je 2018. uvela tadašnja kosovska vlada. Merkelova je pozdravila odluku tzv. kosovskog premijera o punom ukidanju tarifa od 1. aprila. Takođe je podržala dijalog koji vodi EU i „koji ima za cilj uklanjanje svih trgovinski netarifnih prepreka između Srbije i Kosova“.

Foto: Printscreen Youtube

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Potrebna polja su označena *