Monday, 6 Apr 2020

Pala ,,Vlada” u Prištini! Smenjen Kurti

Vlada privremenih institucija na Kosovu i Metohiji sinoć je pala, a Aljbin Kurti više nije “premijer”.

Poslanici su nakon rasprave večeras izglasali nepoverenje Kurtiju, piše prištinska “Gazeta”.

Za tu odluku, između ostalih, bili su i poslanici DSK koji su do samo pre nekoliko sati pre glasanja bili formalno koalicioni partneri “Samoopredeljenja”, koji su i pokrenuli čitavu priču o smeni akruelnog premijera. 

Očekivano, njih je u tome podržala većina opozicionih stranaka, na čelu sa DPK Kadrija Veseljja.

Rasprava u kosovskoj skupštini trajala je ceo dan, a obeležile su je svađe unutar stranaka, pauze, ali i jedna neočekivana ponuda, a neko će reći i ucena.

Naime, pre popodnevne pauze, kosovski ministar odbrane Anton Ćuni, inače funkcioner DSK, ponudio je Kurtiju da povuče odluku o razrešenju sada već bivšeg ministra Agima Veljiua (DSK) i bezuslovno ukine takse, kako bi njegova stranka povukla predlog za obaranje kosovske vlade.

To, međutim, u ovoj partiji nije naišlo na odobravanje, zbog čega je reagovao potpredsednik DSK Agim Veljiu, koji je kazao da Ćuni nema ovlašćenja da nudi takvu nagodbu Kurtiju, i da to nije stav DSK-a.

Kurtijeva ,,Vlada” oborena je 50-tog dana na vlasti i to je najkraći mandat jedne prištinske ,,Vlade”.

Prva ,,Vlada” Hašima Tačija (2008-2011) je trajala 1141 dan, druga Tačijeva ,,Vlada” (2011-2014) bila je na vlasti 1387 dana, a ,,Vlada” na čelu sa Isom Mustafom (2014-2017) trajala je 1006 dana.

Bivša ,,Vlada” Ramuša Haradinaja bila je na vlasti 678 dana, piše prištinski Ljami.

Foto: Printscreen Youtube

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Potrebna polja su označena *