Tuesday, 2 Jun 2020

Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu!

Zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, opštine Severna Mitrovica i Zvečan od petka uveče su u karantinu. Ovu odluku kriznih štabova opština Zvečan i Severna Mitrovica, saopštio je na konferenciji za novinare gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

On je naveo da je odluka doneta na osnovu predloga epidemiologa nadležnih zdravstvenih institucija, Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja.

“Imajući u vidu specifičan položaj naših opština, dužni smo da Zvečan i Severnu Mitrovicu proglasimo teritorijom koja je pod karantinom. Ova odluka znači da nijedan građanin ne može napustiti niti ući u ovo područje, osim u slučaju medicinske potrebe, proizvodnje, prodaje i snabdevanja najosnovnijim životnim namirnicama, prehrambenim proizvodima, lekovima i slično, kao i vršenja usluga ili aktivnosti koje su u vezi sa sprečavanjemširenja pandemije”, rekao je Rakić.

Odlukom je, kako je kazao, precizirano ko može da napusti to područje.

“Omogućeno je slobodno kretanje rukovodstvu i ostalom administrativnom osoblju izsektora kao što su zdravstvo, bezbednost i administracija opštine, Krizni štab sa potrebnim službama. Omogućeno je slobodno kretanje i za ekonomske operatere u svrhu osiguranjasnabdevanja osnovnim sredstvima građana i institucija”, kazao je Rakić.

Podsetio je da su zabranjeni skupovi u svim sredinama – privatnim i javnim, otvorenim i zatvorenim, osim kada je to neophodno za obavljanje radnih zadataka za prevenciju i suzbijanje pandemije, gde je dopuštena socijalna distanca od dva metra.

“U slučaju sahrane, pogrebu mogu prisustvovati samo članovi uže porodice pokojnika i osobe koje obavljaju sahranu”, istakao je Rakić.

Do sada je na Severu Kosova koronavirusom inficirano 17 osoba, 11 iz Severne Mitrovice, četiri iz Zvečana i dve iz Leposavića. Jedna od inficiranih osoba u Leposaviću preminula je pre dva dana.

Foto: Printscreen Youtube

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Potrebna polja su označena *