Tuesday, 2 Jun 2020

Sirija poziva EU: Ukinite unilateralne sankcije!

Evropska unija bi trebalo momentalno da ukine Siriji unilateralne sankcije koje narušavaju elementarna ljudska prava. EU je glavni učesnik sirijske blokade čak i uprkos pretnjama povezanim sa pandemijom virusa korona, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Sirije.

„Sirija, čiji je narod stradao zbog tih sankcija, pridružuje se zemljama i organizacijama koje dokazuju značaj ukidanja nezakonitih sankcija i bilo kojih sankcija, uključujući i bankarske transfere koje su SAD i EU nametnule iz političkih razloga, uz nedopustivo kršenje međunarodnog prava i lišavanje elementarnih ljudskih prava“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Sirijsko Ministarstvo navelo je da su izjave brojnih odgovornih lidera EU o pozivu na delimično ukidanje unilateralnih sankcija Siriji – i dalje pod „političkim ključem“.

„Sirija ističe da takve izjave neće osloboditi odgovornosti predstavnike vlasti EU da sankcijama spreče mogućnost da se pripremi medicinska infrastruktura za borbu protiv virusa korona“, navedeno je u saopštenju.

Istovremeno, Damask je pozvao zemlje koje poštuju ljudska prava da odustanu od takve sankcione politike i pridruže se „međunarodnoj porodici“ u sveopštoj težnji da se reše pandemije, koja je već odnela desetine hiljada života.

Zahtev Sirije za ukidanje sankcija ranije je podržala Rusija, jer širenje virusa korona u Siriji može dovesti do katastrofe, izjavio je član odbora Državne dume Rusije za međunarodna pitanja Sergej Železnjak.

Izvor: Sputnjik

Foto: Printscreen Youtube

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Potrebna polja su označena *