Tuesday, 2 Jun 2020

Kinezi kratkim video snimkom ismejali Ameriku

Kineska zvanična novinska agencija „Sinhua“ objavila je video-snimak u stilu lego-figura, optužujući Ameriku za neodgovorne i kontradiktorne postupke u toku pandemije. U kratkom snimku Kina tvrdi da su SAD bile nedosledne u različitim fazama pandemije, navodeći i optužbe protiv Pekinga, koje su izneli zvaničnici i mediji.

U videu su dve strane prikazane kao lego-figure, na jednoj su kineski lekari, na drugoj Kip slobode. Na snimku se navodi kako su SAD u početku virus shvatile vrlo olako, Kinu proglasile nazadnom, a njene metode u borbi protiv pandemije kao kršenje ljudskih prava. Američki predsednik Donald Tramp više puta je kritikovao Peking zbog navodno lošeg postupanja tokom zdravstvene krize, optužujući Kinu da je sakrivala vitalne podatke o pandemiji tokom početne faze. Naložio je i istragu zbog izveštaja da je kovid 19 nenamerno izašao iz Instituta za virusologiju u Vuhanu.

Navode se optužbe na račun Kine da nije blagovremeno dala tačne informacije, a zatim se ređaju kontradiktorne američke izjave. Potom se navodi slučaj kad su SAD ukinule sredstva za finansiranje Svetske zdravstvene organizacije jer se složila sa Kinom. 

Tramp je naložio članovima svoje administracije da bar privremeno obustave finansiranje Svetske zdravstvene organizacije zbog načina na koji je rukovodila pandemijom korona virusa.

Dok Kina nema smrtne slučajeve od virusa u zemlji tokom prethodnih nedelja, situacija u Sjedinjenim Državama je i dalje napeta, preko 1,1 miliona zaraženih i 65.000 mrtvih od kovida 19, prema navodima Univerziteta Džo ns Hopkins.

Foto: Printscreen Youtube

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Potrebna polja su označena *