Wednesday, 27 May 2020

Beranama se orilo: ,,Život damo, svetinje, ne damo”

Veliki broj građana dočekao je vladiku Joanikija u manastiru Đurđevi stupovi. Beranama se ori “Život damo, svetinje, ne damo”. Vladika Joanikije okupljenima poručio: „Ko misli da će poniziti našu veru, poniziće ga Bog“.

Vladika već 20 godina stoluje u manastiru Đurđevi stupovi, sedištu drevne eparhije Budimljanske, sada Budimljansko-nikšićke.

Za to vreme episkop Joanikije je stekao veliki ugled svojom duhovnom misijom i radom na duhovnom oporavku ovog kraja, Vasojevića, Srba, ali i celokupnog pravoslavlja.

Tamničenje episkopa Joanikija teško je palo Berancima. Za vreme dok je bio u zatvoru u Nikšiću, u Beranama su organizovane protestne šetnje podrške.

Zato se veliki broj ljudi iz ovog kraja okupio da dočeka episkopa Joanikija, koji se vratio u sedište svoje eparhije posle boravka u pritvoru.

Vladika Joanikije se obratio okupljenim građanima i poručio da je ova podrška njemu, podrška Crkvi i veri.

On je kazao da vlast koristi nečiste i sramne metode protiv dece.

„Ratuju sa decom i sa omladinom. Prebijaju decu i omladinu. Svoje nečiste i sramne metode koriste protiv omladine. Sram ih i stid bilo za ono prebijanje dece!“, rekao je episkop.

On je upitao kakva je to vlast koja decenijama ratuje sa Njegošem i njegovim grobom, a sada je krenula da ratuje i sa Svetim Vasilijem Ostroškim.

„Ali, draga braćo i sestre, oni koji misle da će poniziti našu veru, njih će poniziti Gospod Bog“, rekao je episkop budimljansko-nikšićki.

„Nisu nam dali da proslavimo Vaskrs kako valja iako smo bili spremni da ispoštujemo sve mere, nego su u pojedinim hramovima, pogotovo u Podgorici vršili pritisak. Povredili su narod, nisu mu dali da proslavi najveći praznik, vaskrsenje Hristovo, mislili su da će time da oslabe našu veru”, rekao je Joanikije.

On je poručio da posle Golgote sledi vaskrsenje.

Joanikije je kazao da Srpska pravoslavna crkva ne traži ništa više od onoga što je u Crnoj Gori dozvoljeno drugim verskim zajednicama.

„Mi smo za našu veru kada smo na božijem putu spremni da istrpimo svako poniženje, ali da se pokoravamo nećemo. Istrajaćemo, borićemo se i oslobodićemo se“, poručio je Joanikije.

Izvor: Sputnjik

Foto: Printscreen Youtube

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Potrebna polja su označena *