Wednesday, 27 May 2020

Ukrajina špijunira Rusiju uz pomoć zapadnih satelita

Ukrajina prati akcije Rusije na Krimu i u okviru antiterorističke operacije (ATO) i operacije Ujedinjenih snaga na istoku zemlje koristi zapadne satelite za sondiranje Zemlje iz orbite, saopštila je konsultantska agencija „Difens Ekpres“.

Prema podacima agencije, ciljevi praćenja ruskih teritorija su, pre svega, određivanje sastava, položaja i kretanja njenih grupa, zatim pronalaženje sistema za upravljanje vojskom, otkrivanje inženjerskih barijera, detekcija novih vrsta vojne tehnike, a takođe i procena rezultata uništavanja „neprijatelja“.

„Difens Ekspres“ ističe takođe da Ukrajina ima sporazume sa 19 država o razmeni satelitskih podataka, uključujući one koje si dobijeni zahvaljujući komercijalnim svemirskim aparatima.

U izveštaju se navodi i da, recimo, samo američka kompanija „Digital Gloub“ ima mogućnost da na dnevnom nivou snimi preko 17.000 kvadratnih kilometara teritorije.

Precizira se i da za te potrebe američka kompanija koristi satelite „Worldview 1“ i „Woorld view 2“.

Govoreći o ukrajinskim satelitima, agencija navodi da kosmički apparat  „Sič-1“ nije više u upotrebi, a radovi na njegovoj zameni „Sič-2“, još nisu završeni.

Foto: Printscreen Youtube

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Potrebna polja su označena *