Monday, 13 Jul 2020

Više od 170 prosvetnih radnika iz Podgorice podržalo SPC!

Više od 170 prosvetnih radnika iz Podgorice potpisalo je proglas kojim „javno i nedvosmisleno“ daju podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, kako bi se rešila kriza nastala usvajanjem spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Podgorički prosvetari su za samo jedan dan prikupili 178 potpisa za podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, prenosi portal In4s.

Među potpisnicima se pored nastavnika nalaze i saradnici u nastavi, kao i oni u penziji ili trenutno nezaposleni.

Potpisivanje prosvetara i dalje je otvoreno, a sprovodi se na društvenoj mreži Fejsbuk, koja nije dostupna svim prosvetarima. Zato pokretači ove inicijative smatraju da je broj onih koji su sa proglasom saglasni daleko iznad današnjeg prikaza.

Podrška sa istim ciljem organizovana je i u Beranama, Kotoru i Baru, a uskoro se očekuje i u drugim gradovima Crne Gore. Nakon obznane pojedinačnih spiskova, prosvetari imaju u planu objedinjavanje u jedinstveni spisak i zajedničko obraćanje javnosti tim povodom.

– Mi, profesori iz Podgorice, dajemo javnu i nedvosmislenu podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, odnosno Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, Eparhiji budimljansko-nikšićkoj, Eparhiji mileševskoj i Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj, u nastojanjima da se razriješi kriza nastala usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti čije sporne odredbe su diskriminatorske u odnosu na SPC i njene vernike u Crnoj Gori. Podržavamo napore crkvenih velikodostojnika i vernika da se ukinu ili izmene one odredbe Zakona kojima se uskraćuju Ustavom garantovana prava Srpske pravoslavne crkve i njenih pripadnika u Crnoj Gori, a tretiraju položaj vjerskih zajednica i njihovu odvojenost od države, jednakost svih pred zakonom i nepovredivost ljudskih prava i sloboda. Duboko svjesni značaja i uloge koju je Crkva imala u oblikovanju, trajanju i podizanju ugleda Crne Gore, odlučili smo se na ovaj vid podrške – piše u saopštenju.

Foto: Printscreen Youtube

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *